Vil du vide mere omkring Varmeblæsere?

Varmeblæsere bruges typisk til at opvarme f.eks. skure, loftrum, værelser og andre steder, som normalt ikke er opvarmede. Eller i forbindelse med byggeprojekter, når f.eks. murer- eller støbearbejde skal hærde op. Eller simpelthen for at gøre det udholdeligt for håndværkerne at arbejde.

De fleste varmeblæsere kan også bruges som ventilator, hvis du slukker for strømmen til varmelegemet i blæseren.

Hvordan fungerer en varmeblæser?

Grundlæggende set virker en varmeblæser ved, at en blæser trækker kold luft igennem et elektrisk varmelegeme, som varmer luften op. Efterfølgende blæser ventilatoren så den varme luft ud i lokalet. Altså fungerer varmeblæseren lidt lige som en el radiator, der har fået monteret en ventilator til at sprede den opvarmede luft.

Det betyder, at varmeblæseren oftest anvender en del strøm, for at kunne varme luften op. Strømforbruget afhænger af størrelsen på varmeblæseren, lokalets størrelse og hvor hurtigt varmeblæseren skal varme lokalet op.

Hvilke former for varmeblæsere findes der

Generelt kan du vælge mellem disse fem forskellige typer af varmeblæsere:

  • Konvektionsvarmeblæsere: Denne type varmeblæser er den mest enkle. Den opvarmer luften ved hjælp af trådformede varmeelementer, og fordeler efterfølgende den opvarmede luft i lokalet ved hjælp af en indbygget ventilator. Denne type er effektiv til at opvarme mindre rum, og er ofte bærbar og nem at flytte rundt på.

  • Keramiske varmeblæsere: Denne type bruger keramiske varmeelementer til at opvarme luften. Her er varmetrådene lagt ind i en keramisk plade, som fordeler varmen bedre. Derfor er keramiske varmeblæsere typisk mere energieffektive end traditionelle konvektionsvarmeblæsere. De er også sikrere, fordi keramiske varmeelementer ikke bliver så varme som trådformede og andre former for varmeelementer.

  • Strålevarmeblæsere: Disse varmeblæsere anvender infrarød varmeteknologi til at opvarme objekter og overflader i stedet for luften i lokalet. De er effektive til at opvarme en specifik del af et rum eller en person. De er væsentlig mere energieffektive end konvektionsvarmeblæsere, fordi energien kan fordeles målrettet til de personer eller det område, som skal varmes op.

  • Oliefyldte varmeblæsere: I denne form for varmeblæsere opvarmes den olie, som cirkulerer rundt i varmeblæserens varmepaneler. Herfra overføres varmen så til luften, som blæses hen over panelerne. Derved fungerer olien som en slags termisk reservoir, der fordeler varmen i varmepanelerne, så den afgives mere jævnt til lokalet. Fordelen er, at de er mere energieffektive end andre typer varmeblæsere, fordi det kræver mindre strøm at opvarme olien end et elektrisk varmelegeme. Samtidig kan de opretholde varmen i et stykke tid, efter varmeelementet i blæseren er blevet slukket. Endelig er de oftest også mere støjsvage, og har en længere levetid end andre typer af varmeblæsere.

  • Kvartsvarmeblæsere: Denne type varmeblæser bruger et varmeelement lavet af kvartsglas til at producere varme. Varmeelementet består af et rør eller et panel fyldt med kvartskrystaller, som opvarmes af en elektrisk strøm. Det giver en hurtig, intens varme som er velegnet til opvarmning af mindre lokaler. Og så udtørrer de ikke luften, ligesom andre varmeblæsere. Endelig er de også meget strømøkonomiske i drift, men støjer til gengæld en del mere, ligesom de kan blive meget varme. Derfor bør du sørge for, at de ikke står, så børn og kæledyr kan brænde sig på dem.

Hvilken varmeblæser skal jeg vælge?

Når du skal vælge den rigtige varmeblæser til din opvarmning, skal du tage højde for:

  • Hvad er det, du skal have opvarmet? Hvor stort er det lokale eller område, du skal have opvarmet, hvor længe ad gangen skal det varmes op, og hvor permanent en løsning skal varmeblæseren være? Ud fra dit svar på disse 3 spørgsmål, kan du nemmere tage stilling til de øvrige parametre.

  • Hvilken type varmeblæser, skal du vælge? Alt efter dine svar på ovenstående 3 spørgsmål, skal du vælge, hvorvidt det mest optimale valg er en kvartsvarmeblæser, en varmeblæser med infrarød varmestråling eller en oliefyldt varmeblæser eller olieradiator. Eller om du “kan nøjes” med de lidt billigere konvektions- eller keramiske varmeblæsere.

  • Hvilken varmeeffekt er der brug for? Jo større lokale og jo hurtigere, du ønsker at få opvarmet lokalet, jo større varmeeffekt skal din varmeblæser afgive. Oftest kommer varmeblæseren med flere forskellige indstillingstrin. Så kan du vælge en høj varmeeffekt til at få varme på, og så sætte effekten ned, når varmeblæseren primært skal bruges til at vedligeholde temperaturen i lokalet.

  • Hvilken energiklasse skal du vælge? Varmeblæserens varmeeffekt har stor betydning for, hvor meget strøm varmeblæseren bruger. Typisk er de enkelte effekttrin navngivet med det antal Watt, som varmeblæseren bruger på det enkelte trin. Altså får du et ret konkret billede af, hvor meget strøm blæseren bruger på de forskellige effekttrin – uden at det giver dig et samlet billede af energiforbruget. Her kan du med fordel bruge energimærkningen på blæseren. Den går fra A til G, hvor A er det mest økonomiske. Men netop fordi varmeblæsere er så energikrævende, som de er, ligger de mest energiøkonomiske modeller oftest i energiklasse E eller F.

  • Med eller uden termostat? Stort set alle varmeblæsere er i dag udstyret med en termostat, som standser varmeblæseren, når den ønskede temperatur i lokalet er opnået. Det er efterfølgende med til at holde elforbruget på et mere fornuftigt niveau, fordi termostaten så kun tænder varmeblæseren, når det er nødvendigt at vedligeholde temperaturen. Samtidig reducerer termostaten risikoen for, at varmeblæseren bliver så varm, at den kan antænde nærtstående ting. Eller går i brand.

  • Hvilken størrelse skal varmeblæseren have? Den fysiske størrelse på varmeblæseren har indflydelse på, hvor meget luft blæseren kan trække igennem og opvarme i minuttet. Altså får du hurtigere varmet lokalet op, jo større varmeblæseren er, og jo kraftigere ventilatoren og varmeelementet er. Omvendt kan det være praktisk med en fysisk lille varmeblæser, hvis du tit har brug for at flytte varmeblæseren rundt. Fysisk store og oftest tunge varmeblæsere er almindeligvis udstyret med hjul – og måske ligefrem et håndtag, du kan bruge til at flytte dem.

  • Hvilke sikkerhedsfunktioner skal varmeblæseren have? Vil du reducere risikoen for brand, skal du sørge for at vælge en varmeblæser, som slukker automatisk, hvis den vælter. Samt slår strømmen fra, hvis varmelegemet eller chassiset på varmeblæseren bliver for varmt.

Alternativer til varmeblæsere

Synes du, at en varmeblæser lyder som en alt for dyr løsning på din opvarmning, kan du med fordel se nærmere på f.eks.:

  • Airconditions: En aircondition kan også anvendes til at opvarme og vedligeholde temperaturen i et lokale.

  • Terrassevarmere: Terrassevarmere kan også i nogle tilfælde erstatte en varmeblæser. F.eks. hvis du skal have opvarmet din udestue, et værksted i et udhus eller lignende.

  • Varmepumper: En varmepumpe er den mest energiøkonomiske form for rumopvarmning, fordi den henter et tilskud til opvarmningen fra varmen i udeluften. Derved afgiver varmepumpen væsentlig større effekt, for hver kilowatt du tilfører den, end en varmeblæser.

Sådan finder du nemt den bedste varmeblæser hos HvidevareBanditten

På HvidevareBanditten.dk har vi samlet en oversigt over de mest populære varmeblæsere på markedet, som forhandles af en række udvalgte webshops med høj kundetilfredshed.

Når du klikker ind på den enkelte varmeblæsere i oversigten, får du en oversigt over, hvilke af disse webshops, som har varmeblæseren på lager, og hvor meget den koster hos dem netop i dag.

Så kan du nemt finde den webshop, som sælger den billigst, uden at du skal bekymre dig om, hvor god en kundeoplevelse du får.