Vil du vide mere omkring Køl & Frys?

Køleskabe og frysere er nogle af de mest uundværlige hvidevarer i hjemmet. De forlænger holdbarheden på mange madvarer, og mange produkter ville du slet ikke kunne have i dit hjem, hvis du ikke havde mulighed for at køle dem ned. Vi kan derfor roligt sige, at det er hvidevarer, der er uundværlige for langt de fleste.

Er du på jagt efter et ny køleskab eller en ny fryser, vil det typisk være af tre grunde:

  • Du har brug for en erstatning for den gamle, som lige er gået i stykker.

  • Du vil have en mere økonomisk og dermed også mere miljøvenlig model.

  • Du er på jagt efter et ekstra køleskab eller fryser, så kan opbevare mere.

Lige meget hvad der er grunden til, at du nu er på udkig efter en ny fryser eller et nyt køleskab, kan du finde masser af information om, hvordan du vælger den rigtige løsning til netop din husholdning her på siden.

Det allervigtigste, du skal tænke på, når du vælger fryser eller køleskab

Uanset om du har brug for en ny fryser eller et nyt køleskab, er energiforbruget den aller-aller-allervigtigste parameter, du skal holde øje med.

For både køleskab og fryser bruger strøm døgnet rundt. Derfor løber selv et beskedent strømforbrug op i mange kWh på et år – og ligesom brændstof bliver elektricitet en dyrere og dyrere ressource.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med energimærkningen. For dit køleskab eller din fryser skal ikke være mange år gammel, før du kan opnå en stor energibesparelse ved at opgradere til en nyere og mere energinøjsom model.

Desværre kan du ikke sammenligne energimærkningen på din ældre fryser eller køleskab med de nyere modeller. For mærkningen blev lavet om for et par år siden, så den i dag går fra A til G, hvor den gamle havde hele 4 forskellige A-klasser og kun gik til E.

Samtidig er udviklingen gået stærkt – lige som kravene til energivenligheden er skærpet. Så har du f.eks. et gammelt køleskab med et A+++-mærke, svarer det til et køleskab med et af de laveste energimærker i dag – enten E, F eller G.

Samtidig er den nye mærkningsordning fremtidssikret, så der i praksis hverken kan fås køleskabe eller frysere, som opfylder kravene til et energimærke i klasse A eller B. Her ligger de bedste og mest energivenlige modeller i klasse C og hovedparten i klasse D.

Det samme gælder fryserne.

Bemærk: Du kan stadig købe ældre køleskabe og frysere som er mærket efter den gamle ordning. Det svarer som sagt til energiklasse E, F eller G efter den nye ordning.

Sådan vælger du det rigtige køleskab

Når du skal vælge et køleskab, er en af de vigtigste parametre – udover energimærket – kapaciteten. Altså hvorvidt køleskabet kan rumme nok mad- og drikkevarer til din families forbrug.

Her er tommelfingerreglen, at en person har brug for et køleskab på 100-150 liter, og at du lægger 50 liter til for hver ekstra person, der er i husstanden. To personer har altså brug for et køleskab på 150-200 liter, tre personer et på 200-250 liter, fire personer et på 250-300 liter og så fremdeles.

Kapaciteten er dog kun et element i forhold til, hvor meget du kan have i dit køleskab, og hvor nemt det er at få overblik over det.

Du skal også tænke over, hvordan du bruger dit køleskab, og hvilke hylder du dermed har brug for, og om de eventuelt skal kunne flyttes rundt. For eksempel er der nogle køleskabe, som har særlige hylder til drikkevarer. Så du ofte drikkevarer i dit køleskab, er det selvfølgelig rart, at du kan lægge dem der.

Hvilke typer køleskabe kan jeg vælge mellem?

Kapaciteten, indretningen af køleskabet og energimærkningen af det er selvfølgelig ikke det eneste, du skal overveje, når du køber et nyt køleskab. Det er også vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige former for køleskabe, der findes. Så kan du få valgt det, der passer bedst til dine behov.

Generelt kan du vælge mellem:

  • Amerikanerkøleskab: I et amerikanerkøleskab er den ene side køleskab, mens den anden side er fryser. De to sider er altså ved siden af hinanden. Derudover er amerikanerkøleskabe også kendte for at have dispensere med koldt vand og isterninger i lågen. Køleskabene er generelt større end europæiske køleskabe, og de passer derfor ikke nødvendigvis ind i et standardkøkken.

  • Fritstående køleskab: Et fritstående køleskab er det, de fleste forbinder med et køleskab. Det kan placeres overalt, og skal bare sættes i en stikkontakt. Det er derfor fleksibelt, hvor du vil placere det og kan for eksempel også stå i bryggerset og fungere som ekstra køleskab.

  • Integrerbare køleskabe: Synes du ikke, at et køleskab er det pæneste at se på, skal du gå efter et integrerbart et af slagsen. Det kan nemlig gemmes væk bag en køkkenlåge, der ligner de øvrige låger i dit køkken.

  • Kølefryseskabe: Vil du have køleskab og fryser samlet, er det et kølefryseskab, du skal gå efter. Der har du typisk køleskab foroven og fryser forneden.

  • Køleskabe med fryseboks: En anden form for køleskabe, der også har en fryser, er dem med en fryseboks. Der har fryseren ikke sin egen låge på fronten, men er en boks med låge på, der sidder inde i køleskabet.

  • Minikøleskabe: Er selvfølgelig ikke særlig store, og egner sig derfor godt som et ekstra køleskab, til den lille husholdning eller til at holde drikkevarer kolde.

  • Vinkøleskabe: Er du vinentusiast, har du selvfølgelig brug for at kunne opbevare din vin under den helt rette temperatur. Det kan du i et vinkøleskab, som ofte har flere temperaturzoner til forskellige slags vin.