Vil du vide mere omkring Opvask, Vask & Tør?

De færreste ville vide, hvordan de skulle vaske deres tøj, hvis de ikke havde en vaskemaskine. På samme måde ville mange – særligt dem som bor i lejligheder – have svært ved at få tørret deres tøj, hvis de ikke havde en tørretumbler. Kun køleskabet og fryseren er mere uundværligt end disse to hvidevarer.

Opvaskemaskinen kunne de fleste i grunden nok undvære. Men de færreste bryder sig om tanken, fordi de så godt ved, at opvasken ville ende med at stå og rode ved køkkenvasken. Eller de ville blive uenige om, hvem der nu skulle tage den. Samtidig er der ikke noget bedre end lige at sætte alt i opvaskemaskinen, når måltidet er færdigt. Så er der ryddet op, og du kan komme videre med hverdagen, uden at få våde, rynkede fingre.

Sådan vælger den rigtige opvaskemaskine

Når det handler om valg af opvaskemaskine, skal du dels vide, hvor mange I bor i husstanden, og hvor stor del af hverdagens måltider, de spiser derhjemme. For jo flere I bor sammen, og jo flere gange om dagen I spiser hjemme, jo større kapacitet skal opvaskemaskinen have.

Opvaskemaskinens kapacitet angives i antal kuverter. Så er I f.eks. 3 i husstanden, som spiser morgen- og aftensmad derhjemme, skal opvaskemaskinen minimum kunne rumme 6 kuverter, for at have plads til alt det service, som I bruger på et døgn.

Husk i øvrigt, at du skal fratrække et par kuverter i kapaciteten, hvis der også skal være plads til gryder, potter og pander fra madlavningen.

Endelig er det vigtigt, at du vælger en energivenlig opvaskemaskine med et godt energimærke. Og et lavt vandforbrug. For typisk kører opvaskemaskinen en gang i døgnet i de fleste hjem. Derfor kommer den hurtig til at udgøre en stor procentdel af husstandens samlede el- og vandforbrug, hvis du ikke vælger en lavenergimodel med vandbesparende opvaskeprogrammer.

Hvilke typer opvaskemaskiner kan jeg vælge mellem?

Alt efter den nødvendige kapacitet og dine indretningsmæssige præferencer, kan du vælge mellem flere forskellige typer opvaskemaskiner:

 • Bordopvaskemaskiner er det perfekte valg til singler og husholdninger med to personaer. Den kan stå på køkkenbordet, og kan eventuelt sluttes direkte til vandhanen ved køkkenvasken.

 • Alm. opvaskemaskiner kan rumme al den service, som medlemmerne i husstanden bruger på en dag. De har oftest en hvid eller farvet front, og placeres i stedet for et underskab i køkkenbordet.

 • Integrerbar opvaskemaskiner er en almindelig opvaskemaskine, hvor der kan monteres en køkkenlåge på fronten, så opvaskemaskinen ikke kan ses i indretningen.

 • Industriopvaskemaskiner anvendes primært i firmaer, på spisesteder eller på institutioner, hvor der skal vaskes meget op mange gange i løbet af dagen.

Sådan finder du den rigtige vaskemaskine

Når du skal vælge vaskemaskine, handler det primært om, hvor mange medlemmer I er i husstanden, og hvor tit I har behov for at få vasket jeres tøj. Har I f.eks. småbørn – eller når ungerne bliver teenagere – vil behovet for at vaske tøj oftest være højere, end når børnene er flyttet hjemmefra.

Vaskekapaciteten angives i kilo. Generelt kan du klare dig med en vaskemaskine med en kapacitet på 6-7 kg til en husholdning på 2-3 personer, mens du skal gå efter en kapacitet på 8-9 kilo ved en husstand på 4 personer eller flere. Jo bedre kapaciteten passer til behovet, jo færre gange skal vaskemaskinen køre.

Lige som med opvaskemaskinen er det også vigtigt, at du ser på både el- og vandforbruget, når du skal vælge vaskemaskine. Her kan de mest energivenlige og vandbesparende maskiner nemt give dig en stor besparelse på årsplan – og en meget grønnere samvittighed. For vaskemaskinen bruger både meget strøm og vand i forhold til mange af de andre husholdningsmaskiner. Særligt hvis du vasker dagligt eller flere gange om ugen.

Hvilken type vaskemaskine skal du vælge?

Ligesom med opvaskemaskinen afhænger dit valg af vaskemaskine af kapacitet og indretningsmæssige krav. Her kan du generelt vælge mellem:

 • Topbetjente vaskemaskiner har tit en beskeden kapacitet, er mindre i størrelsen og derfor nemmere at finde plads til i f.eks. badeværelse eller bryggers.

 • Frontbetjente vaskemaskiner er den klassiske løsning, hvor du betjener og kommer tøjet i maskinen for forsiden af den. Det gør det samtidig nemt at integrere maskinen i indretningen.

 • Industrivaskemaskiner har dels en større kapacitet end almindelige vaskemaskiner, og kan dels klare tøj, der er både større og mere beskidt end gennemsnittet. Ses sjældent i private hjem.

 • Vaske-tørremaskiner som kan både vaske og tørre tøjet i en og samme arbejdsgang. Det er praktisk, men går maskinen i stykker, mangler du begge funktioner i hjemmet

Hvordan køber du den bedste tørretumbler

Tørretumbleren vælges efter de samme kriterier som vaskemaskinen, og kapaciteten måles ligesom ved denne i kilo.

Den bedste tørretumbler har samme eller større kapacitet end din vaskemaskine. Så er du sikker på, at du altid har plads nok til at få tørret en hel maskinfuld tøj i en og samme arbejdsgang. På den måde kan du sætte den næste vaskemaskinefuld tøj over, mens den forrige bliver tørt i tørretumbleren.

Et kildent punkt ved tørretumbleren er dels strømforbruget, og dels hvor meget fugt tørretumbleren leder ud indendørs. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med energimærket, når du vælger tørretumbler. Samt vælger en tørretumblertype, der passer til udluftningsmulighederne i dit hjem.

 • Aftrækstørretumblere sender den fugtige luft ud gennem et hul i væggen, så fugten – og varmen fra aftræksluften – ender udendørs. Derved slipper du for fugtgener fra tørretumbleren indendørs.

 • Kondenstørretumblere kondenserer fugten til vand i tørretumbleren, hvorfra det enten ledes ud i afløbet eller opsamles i en beholder. Afgiver dog stadig lidt fugt, hvorfor god udluftning anbefales.

 • Alm. tørretumblere anvender oftest varmepumpeteknologi, så fugten fra tørreluften kondenseres, og bruges til at opvarme den luft med, som blæses ind i tørretumbleren. Det sparer energi og fugt.

 • Tørreskabe anvendes primært til at tørre større stykker tøj som f.eks. ski- og flyverdragter, kedeldragter og andet, som er for stort eller ikke kan tåle at komme i en alm. tørretumbler.

Find dine hvidevarer hos Hvidevarebanditten

Hos Hvidevarebanditten har vi gjort det nemt at finde den rigtige opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler til dit behov. Samt finde det billigste sted at købe den.

Til hver maskine kan du læse en kort beskrivelse og få overblik over de vigtigste data, samt få en oversigt over de billigste forhandlere blandt de mange danske hvidevareshops, der findes på nettet og som fysiske butikker over hele landet.

Så klik ind, find og bestil din nye opvaskemaskine, vaskemaskine eller tørretumbler i dag til den absolut billigste pris.