Vil du vide mere omkring Komfur & Ovne?

Komfur og ovn er helt uundværlige værktøjer i madlavningen i dag. De fås med mange praktiske funktioner, som gør madlavningen lettere. Samtidig hjælper emhætten dig med at holde et sundt indeklima uden mados.

Selv om de tre uadskillelige hvidevarer i praksis levere det samme resultat – nemlig mad på bordet – i dag som for både 30, 50 og 100 år siden, er der sket en meget stor, teknologisk udvikling.

Alene inden for de seneste 10 år er der sket en revolution på den front, som har givet også mere intelligente komfurer, kogeplader, ovne og emhætter med et hav af praktiske funktioner. Samtidig er energiforbruget blevet lavere, så du kan lave mad med bedre miljømæssige samvittighed.

Så er det mange år siden, du har købt ovn, komfur eller emhætte, er det en god ide at dykke ned i guiden herunder. Den giver overblik over både dine forskellige valgmuligheder, og hvilke produktegenskaber du især skal holde øje med inden for hver af de tre produktkategorier.

Derfor er der også noget at hente for dig, som måske eller mener, at du har helt styr på alt det med hvidevarer i køkkenet.

Hvilket komfur skal du vælge?

Der var engang, hvor et komfur var en enhed med både kogeplader og ovn. Den slags komfurer sælges der stadig mange af.

Men derudover kan du få en række forskellige kogepladeløsninger uden ovn, som du kan montere i køkkenbordpladen. Det gør det muligt for dig, at købe en ”løs” ovn, som du så kan sætte op i en mere rygvenlig højde i tryg afstand fra barnehænder.

Hvilke typer af komfurer kan du vælge imellem

Der findes mange forskellige typer af komfurer og kogeplader, som du kan vælge imellem. Hos Hvidevarebanditten.dk giver vi dig overblik over:

  • Gaskogeplader: Her har du kogepladerne adskilt fra ovnen, som varmer maden op med gas. Fordelen er, at du hurtigt kan temperaturregulere, når du bruger gas. Gaskogeplader giver dog også noget mere rengøring.

  • Gaskomfurer: I et gaskomfur har du kogeplader og ovn samlet på traditionel vis. Typisk vil du have gas til kogepladerne og el til ovnen. Så kan du nyde godt af den hurtige temperaturregulering til kogepladerne og bruge ovnen som en normal ovn.

  • Induktionskogeplader: Her får du induktionskogepladerne adskilt fra ovnen. Det betyder, at du kan placere kogepladerne separat i køkkenet. Med induktionskogepladerne kan du hurtigt ændre på varmen, og du kan nyde godt af, at kogepladerne i sig selv ikke bliver særligt varme. Det er smart for dig, der har mindre børn, som kunne finde på at røre ved dem.

  • Induktionskomfurer: I et induktionskomfur har du kogeplader og ovn samlet. Igen har du mulighed for at nyde godt af den smarte induktionsteknologi, der varmer hurtigt op, og er energibesparende i forhold til de halogenbaserede keramiske kogeplader.

  • Keramiske kogeplader: Keramiske kogeplader bruger en varm halogenlampe til at varme maden op med. Den keramiske kogeplade er nemmere at rengøre, udnytter varmen godt, og komfurtypen er en billigere løsning i indkøb end induktion. Til gengæld bruger det så mere strøm.

  • Keramiske komfurer: Med et keramisk komfur får du de samme keramiske kogeplader som ovenfor og en ovn i den samme hvidevare. Du kan nemt gøre kogepladen ren, og har ovnen lige ved hånden.

  • Kogeplade med indbygget emhætte: Ønsker du ikke at have en emhætte hængende over dine kogeplader, kan du vælge kogeplader med indbygget emhætte. Her ligger emhætten mellem kogepladerne, og suger alt mados og damp ud den vej.

Sådan vælger du det rigtige komfur

Der er en række faktorer, som du skal tænke over, når du skal vælge et nyt komfur. De vigtigste er:

Kogeplader og ovn i samme apparat

Først og fremmest skal du tænke over, om du vil have kogeplader og ovn i samme apparat, som du har i et traditionelt komfur. Eller om du vil have dem adskilt.

Bruger du din ovn meget, er det en fordel, at du har dem adskilt, da du så kan få placeret ovnen i en bedre arbejdshøjde. Det er dog også en dyrere løsning.

Derudover er et traditionelt komfur nemmere at placere, da det typisk allerede er afsat plads til det i køkkenet. Derfor er det stort set bare at sætte det i en stikkontakt.

Gas-, glaskeramisk- eller induktionskomfur?

Lige meget om du vælger et komfur eller kogeplader, skal du dernæst forholde dig til, om de skal varme maden op med gas, halogen eller induktion.

Hver af de tre varmekilder har deres fordele og ulemper:

  • Gas: Med gas kan du hurtigt ændre på temperaturen, så maden får den helt rette temperatur. Det er også derfor, at mange kokke bruger gas. Derudover har gaskomfurer også et lavt energiforbrug. Ulempen er, at et gaskomfur eller -kogeplader er markant sværere for dig at rengøre end glaskeramiske eller induktion. Og så skal du have plads til gasdunken.

  • Glaskeramisk: Udover at glaskeramiske kogeplader er nemme at rengøre, er de også gode til at udnytte varmen og er koster mindre i anskaffelse end de andre to komfurtyper. Ulempen ved glaskeramiske kogeplader er, at de ikke temperaturregulerer helt så hurtigt, som de andre typer kogeplader gør – og bruger væsentlig mere strøm.

  • Induktion: Med induktion kan du også hurtigt ændre på temperaturen. Selvom kogepladen varmer gryden op, bliver kogepladen i sig selv ikke særligt varm. Derfor er induktion et godt valg til børnefamilier. Induktion er derudover også et energivenligt valg. Ulempen ved induktion er, at apparaterne er dyrere, og at du har brug for særlige gryder og pander med magnetisk bund, for at det virker.

Andre vigtige parametre, du skal holde øje med, når du vælger komfur

Udover ovenstående er det også en god ide, at du forholder dig til:

  • Energimærkning: Når du har bestemt dig for, om du skal have kogeplader eller komfur, og hvilken type kogeplader det skal være, skal du til at se på energimærkningen på dem. Der er mange penge at spare på at vælge en god energimærkning. A er den bedste, mens G er den dårligste. De mest energiøkonomiske komfurer ligger i dag i energiklasse C. Pas i øvrigt på: Nogle webshops sælger stadig komfurer, som er mærket efter den gamle skala for energimærkning. Her svarer et A-mærket komfur efter den gamle skala til et komfur i energiklasse E eller F efter den nye skala.

  • Antal kogefelter: Når du vælger komfur og kogeplader, skal du selvfølgelig sikre dig, at du får det antal kogefelter eller -plader, som du har brug for. Det vil typisk være fire. Men der kan være mulighed for at få flere eller færre alt efter, hvad dit behov er.

  • Størrelsen på kogefelterne: Du bør også overveje, om størrelsen på kogefelterne passer til dit behov. Bruger du ofte store gryder, har du selvfølgelig brug for store felter. Men bruger du ofte små gryder, har du selvfølgelig brug for mindre felter. På induktionskomfurer kan du også få firkantede kogeplader til f.eks. bradepander.

  • Betjening: Du bør også overveje, hvordan du ønsker at betjene komfuret, og om det passer til din måde at arbejde på. De fleste keramiske- og induktionskomfurer anvender touch-betjening. Men de fås også med traditionelle drejeknapper i stil med dem, som du finder på et gaskomfur.

Praktiske funktioner

I dag kan du komfurer og kogeplader med en række praktiske funktioner. Overvej, om der er nogle af dem, som du bare ikke kan leve uden. Eller tag dem med som en bonus, hvis de følger med det apparat, du vælger. Særlige funktioner kan for eksempel være:

    • Powerboost: Hvor du kan indstille kogepladen til at varme med ekstra kraftig styrke indtil indholdet i gryden koger. Derefter bliver varmen bliver sænket til den indstilling, du havde valgt, før du aktiverede Powerboost-funktionen. Det er for eksempel smart, når du koger kartofler.

    • Termostatregulerende plader: Denne type kogeplader sørger for at holde temperaturen i gryden konstant ved at tænde og slukke for strømmen efter behov. Derved får maden ensartet varme, ligesom du kan reducere risikoen for at det du tilbereder, koger over.

    • Antal effekttrin: Jo flere effekttrin, der er, desto mere præcist kan du indstille temperaturen for kogepladen. Så vil du have de bedste muligheder for at tilberede maden helt perfekt, skal du vælge et komfur med mange effekttrin.

    • Timer: Skal du koge æg eller andet mad på tid, kan du indstille den indbyggede timer til at slukke for kogepladen, og alarmere dig om, at maden er færdig.

Hvilken ovn skal du vælge

På sammen måde som et komfur, kan du få ovne med og uden kogeplader. Selv om det først nok stadig er det mest almindelige, vælger flere og flere at separere ovnen fra kogepladerne, når de får nyt køkken.

Det største argument for at gøre det, er den bedre arbejdshøjde, og at det bliver nemmere at holde øje med maden.

Dertil skal så lægges, at det er væsentligt sværere for de helt små børn at komme til ovnen.

Disse typer af ovne kan du vælge imellem

Lige som med komfuret kan du vælge mellem flere forskellige typer af ovne. Derfor er det vigtigt, at du starter med at få et overblik over dine muligheder, før du lægger dig fast på hvilken eller hvilke typer ovne, du vil se nærmere på.

Generelt kan du vælge mellem:

  • Dampovne: Når du varmer din mad op med damp, bevarer du smagen, saftigheden og teksturen bedre. Derudover er en dampovn også god at bage brød i.

  • Mikroovn: En mikroovn er en smart løsning til hurtigt at varme mad op med. Men du kan faktisk også tilberede mad helt fra bunden i mikroovnen – vel at mærke mere energiøkonomisk end i en traditionel ovn. Derudover er der også mange, der finder mikroovnen uundværlig til at tilberede popcorn i.

  • Indbygningsmikroovne: En indbygningsmikroovn er en god idé, hvis du ønsker gøre mikroovnen til en mere integreret del af din køkkenindretning, og f.eks. placere den sammen med en indbygningsovn.

  • Indbygningsovne: Indbygningsovne er de seneste år blevet mere udbredte, da du har mulighed for at indbygge dem i for eksempel et køkkenskab. Det betyder, at de kommer op i en langt bedre arbejdshøjde, som omtalt ovenfor.

  • Kombiovne: I kombiovne kan du vælge mellem eller kombinere forskellige funktioner til at opvarme mad. Det kan for eksempel være almindelige funktioner som elovn og varmluftsovn og nyere funktioner som damp og grill.

  • Miniovne: Har du ikke plads til en rigtig ovn, kan en miniovn være en god løsning. Der kan du varme eller bage mindre portioner af mad. Miniovnen er perfekt til dig, der bor alene, eller som har et mindre køkken.

  • Pizzaovne: Bager du meget pizza, kan det være, at du skal have en pizzaovn i køkkenet. Det er en lille kompaktovn, hvor du kan lægge din pizza ind, og hvor den derefter kan blive bagt under de mest optimale vilkår.

  • Varmeskuffer: Har du et komfur, vil du typisk have en skuffe under, hvor du kan opbevare bagepladerne. Har du en indbygningsovn, har du ikke den mulighed. Der kan du i stedet få en varmeskuffe. Den kan dog ikke kun bruges til opbevaring: Det er også muligt at varme selve skuffen op, så den for eksempel kan bruges til at holde mad varm eller at tø madvarer op.

Sådan vælger du den rigtige ovn

Der er mange parametre, som du bør overveje, inden du vælger en ovn. Her kommer vi ind på de vigtigste, og kommer med vores anbefalinger. Vi tager udelukkende udgangspunkt i indbyggede ovne eller individuelle ovne og ikke komfurer.

  • Energimærkning: Når du skal vælge en ovn, er det altid vigtigt, at du sørger for at se på energimærkningen. Typisk har du ovnen kørende i længere tid, og en dårlig energimærkning vil derfor hurtigt kunne ses på elregningen. Særligt hvis du bruger ovnen ofte. Energimærkningen går fra A til G, hvor A er bedst. De mest energivenlige ovne ligger i energiklasse C og ligesom med komfurer, finder du mange webshops, som sælger ovne, der er mærket efter den gamle skala.

  • Størrelse: Størrelsen på din ovn afgør, hvor store stege eller brød, du kan have i ovnen. Så står der helstegt kalkun på menuen til jul, skal du sørge for at købe en større ovn, end hvis i spiser and eller flæske steg. En stor ovn er generelt mere praktisk og alsidig, fordi du med varmluft kan tilberede flere ting i ovnen på en gang.

  • Dampovn eller ej: I en dampovn bliver maden varmet op med eller tilført damp til maden under opvarmningen. Det sikrer, at den bevarer smagen, fugtigheden og teksturen bedre. Det er derfor, at der er mange kokke, som foretrækker ovne med denne funktion. En dedikeret dampovn kan dog ikke erstatte en elovn. Derfor bør du vælge en almindelig ovn med dampfunktion – en såkaldt kombiovn – hvis du ikke har plads til flere ovne i din køkkenindretning.

Praktiske funktioner til din nye ovn

Du kan få ovne med en række smarte funktioner i dag. Det kan være nemt at lade sig forblænde af mulighederne. For mange af de praktiske funktioner får du måske aldrig behov for, eller brugt alt for lidt.

Så prøv at forholde dig kritisk til, hvad du rent faktisk tror, at du får brugt. Særlige funktioner kan for eksempel være:

  • Selvrens med pyrolyse: En ovn med pyrolyse kan varmes op til 500 grader. Ved den temperatur bliver fedtstænk og madrester til aske. Så er de lige til at tørre af med en fugtig klud, når ovnen er kølet af.

  • Katalytisk rensning: Fedtstænk, der rammer siden, toppen og bagvæggen, bliver delvist opsuget og forbrændt, når ovnen kommer over 200 grader. Ovnen kræver dog stadig rengøring.

  • Indbygget stegetermometer: Gør det langt nemmere at holde øje med, hvad temperaturen er i stegen frem for andre typer af stegetermometre.

  • Teleskopudtræk: Med et teleskopudtræk glider pladeholderne med ud, og holder pladerne for dig. Det gør det nemmere for dig at sætte maden ind i eller tage den ud af ovnen. Samt reducerer risikoen for, at maden falder af på vej ind eller ud af ovnen.

Hvilken emhætte skal du vælge?

Emhætten sørger for at mados og damp bliver fjernet fra indeklimaet i køkkenet. Det gør det mere behageligt at opholde sig i køkkenet, reducerer stegelugten i hele boligen, og mindsker risikoen for fugtskader, og at der udvikler sig mug, skimmel og svamp i køkkenet.

Disse typer af emhætter kan du vælge imellem

Når du skal vælge emhætte, er det først og fremmest vigtigt, at du ser på, om du har mulighed for at lede luften ud af køkkenet eller ej.

Har du ikke mulighed for at lede luften ud gennem et rør, skal du vælge en recirkulationsemhætte, hvor luften bliver renset i et filter inde i emhætten og derefter sendt ud i rummet igen.

Derudover er der ret frit spil for, hvilken type emhætte du vælger. I alt findes der 7 forskellige typer, som er:

  • Bordemhætte: Monteres i bordpladen ved dine kogeplader. Nogle bordemhætter skal trækkes op, når du skal bruge dem, mens andre er synlige hele tiden.

  • Centralventilation: Har du et udluftningssystem til hele din bolig, vil det være en emhætte til centralventilation, du skal bruge. Den type emhætte bliver ofte brugt i lejligheder og på for eksempel kollegier. Fordi der ikke sidder nogen motor i emhætten, er den væsentlig mere lydsvag end andre typer af emhætter.

  • Frithængende emhætte: En frithængende emhætte skal monteres i loftet. Den bruges ofte, hvis du har dine kogeplader placeret på en kogeø midt i køkkenet.

  • Indsatsemhætte: Er du ikke vild med at have en stor emhætte hængende til frit skue, er det en indsatsemhætte, du skal gå med. Den bliver nemlig integreret i køkkenskabene, så den ikke er så synlig.

  • Loftsemhætte: En loftsemhætte bliver integreret i loftet over dine kogeplader. Den adskiller sig derfor fra en frithængende emhætte ved, at den går i et med loftet. Dette er også en god mulighed for dig, der ønsker at skjule din emhætte mest muligt. Samtidig reducerer det støjniveauet en hel del.

  • Udtræksemhætter: Med en udtræksemhætte er din emhætte delvist skjult, når den ikke er i brug. Den er placeret under et køkkenskab over kogepladerne, og bliver trukket ud, når du har brug for den. Samtidig med at du trækker emhætten ud, tænder den.

  • Væghængte emhætter: Står dit komfur eller dine kogeplader langs med væggen, vil en væghængt emhætte ofte være det rette valg. De kan inddeles i T-emhætter og skråthængte emhætter.

  • Wirehængte emhætter: Har du ikke et rør, der kan føre luften ud i det fri, kan du have en wirehængt emhætte. Den bruger recirkulation til at rense luften og sende den tilbage ud i rummet igen. Denne emhætte er også nem at placere over en kogeø.

Sådan vælger du den rigtige emhætte

Når du skal købe en emhætte, handler det meget om dine præferencer for støj, behov for udsugning og indretning af køkkenet omkring dit komfur eller dine kogeplader.

Udover disse vigtige punkter, er der også en række produktegenskaber, som du bør tage stilling, og træffe et valg om:

  • Energimærkning: Energimærkningen bør altid spille en rolle, når du skal vælge hvidevarer. Der er mange penge at spare på en energiøkonomisk emhætte. Samtidig træffer du et klimavenligt valg, når du vælger en emhætte med en god energimærkning. Du kan få emhætter med energimærkninger mellem A og G, hvor A er bedst. De mest energiøkonomiske emhætter ligger i dag i kategori C. Finder du emhætter med energimærke A eller B er de højst sandsynligvis mærket efter den gamle skala. Her svarer energimærke A efter den gamle omtrent til energimærke E eller F efter den nye, og B er lig med et G i den nye skala.

  • Lydniveau: Lydniveauet er en meget vigtig faktor, når det kommer til dit valg af emhætte. Får du valgt en emhætte, der larmer for meget, kommer du hurtigt til at føle, at du står på en F16 landingsbane. En emhætte med et lydniveau på 60 dB eller derunder regnes for at være støjsvag. Vær opmærksom på, at hvis luften ledes ud gennem et rør med et knæk, vil emhætten larme mere, end der er angivet.

  • Intern eller ekstern motor: Emhætter med en intern motor er typisk nemmere at montere, men de har også et lidt højere lydniveau. Hvis din emhætte har en ekstern motor, vil den typisk være placeret i loftet. Den er derfor sværere at montere, men emhætten larmer meget mindre.

  • Dimensioner: Emhætter har typisk et mål på mellem 60 og 110 cm. Særligt hvis du vælger en emhætte, der skal indbygges i dine overskabe, er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at måle op. Så er du sikker på, at emhætten passer ind. Vægmonterede og lofthægte emhætter har oftest mere friplads, men stadig skal der naturligvis være friplads nok, til at de kan være der.

  • Sugeevne: Din emhætte bør kunne udskifte luften i dit køkken mindst ti gange i timen. Du kan derfor regne ud, hvilken sugeevne du har brug for, ved at gange højden, bredden og længden af dit køkken med 10. Derved finder du ud af, hvor mange kubikmeter luft emhætten mindst skal kunne suge ud i timen. Vær opmærksom på, at der er forskellige minimumssugeevner for hver type af emhætte.

Praktiske funktioner til din nye emhætte

Du kan få emhætter med mange forskellige funktioner i dag. Det kan derfor virke som lidt af en jungle, når du skal vælge. Derfor bør du tænke kritisk over, hvilke funktioner du rent faktisk kommer til at bruge. Af praktiske funktioner i emhætter kan nævnes:

  • Spaltesug/kantsug: Danner en luftstrøm omkring kogepladen, så madosen ikke undslipper. Det giver et bedre indeklima.

  • Eftersug: Emhætten fortsætter med at suge i en kort periode efter, at den er slukket, så den fjerner den sidste mados i køkkenet.

  • Vaskbart filter: Filteret kan tages ud, og vaskes i hånden, og behøver derfor typisk ikke at blive skiftet.

Find nemt dine hvidevarer gennem Hvidevarebanditten.dk

Hos Hvidevarebanditten.dk får du overblik over markedet for ovne, komfurer og emhætter netop nu.

Her kan du finde alle de nyeste og mest populære mærker og modeller, som det kan betale sig at investere i for øjeblikket. Derved kan du nemt finde frem til den eller de modeller, der virker relevante for dig.

Klikker du ind på den enkelte model, kan du læse mere om den og se dens specifikationer. Samtidig kan du se, hvad modellen koster i en række udvalgte danske webshops, som har gode kundeanmeldelser på TrustPilot. Så kan du trygt købe af den billigste webshop.

Bruger du Hvidevarebanditten.dk, sparer du altså både tid og penge, når du skal finde din næste ovn, dit næste komfur, eller din næste emhætte.

Så rul tilbage til toppen af siden, klik dig ind på den produktkategori, du vil se nærmere på, og find det rigtige komfur, den rigtige ovn og den helt rigtige emhætte til den absolut billigste pris i dag.