Vil du vide mere omkring Komfurer?

Kogeplader og en ovn er selvfølgelig helt essentielt for, at du kan tilberede varm mad. Du kan vælge at have dem hver for sig eller samlet i et komfur. Har du allerede et køkken med en plads til et komfur, vil det klart være den nemmeste løsning at fortsætte med et.

Skal du renovere dit køkken, skal du tage stilling til, om du vil have et traditionelt komfur eller kogeplader og ovn for sig. Fordelen ved at vælge et komfur er, at du får samlet madlavningen på et sted. Det kan lette madlavningen og gøre det nemmere at holde øje med det hele på en gang.

Gas, keramisk eller induktionskomfur

Når du skal vælge et komfur, er det allerførste valg, du skal foretage, hvorvidt du vil have kogeplader med gas, keramiske kogeplader eller induktion. Der er fordele og ulemper ved alle tre typer.

  • Gas varmer hurtigt op, og køler hurtigt ned igen, når du skruer ned for blusset. Derfor foretrækker de fleste kokke at lave mad på et gaskomfur. Det giver simpelthen bedre control med madlavningen. Bagsiden af medaljen er, at gasblussene er sværere at rengøre end de andre komfurtypers kogeplader.

  • Induktion har mange af de samme kvaliteter som gas. Det varmer hurtigt op og sænker forholdsvis hurtigt temperaturen, når du skruer ned for kogezonen. Et induktionskomfur er også nemt at gøre rent. Ulempen er, at du skal bruge gryder som reagerer på magnetisme, for at de kan blive varme.

  • Keramiske kogeplader varmer maden ved hjælp en kraftig halogenvarmekilde. De er ikke lige så hurtige til at varme op, og reagerer ikke lige så hurtig på en temperaturændring som gas og induktion. Til gengæld er de et billigere valg, og kogezonerne er lige så lette at holde rene som på et induktionskomfur.

Sådan vælger du det rette komfur

Når du har valgt den type kogeplader, der skal være på komfuret, skal du efterfølgende forholde dig til:

  • Energimærkning: Når du køber et komfur, er det vigtigt at tjekke energimærkningen. For komfuret bruges mest på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er dyrest. Derfor kan du nemt spare rigtige mange penge på at vælge et komfur med en god energimærkning. Energimærkningen går i dag fra A til G, hvor A er bedst. De komfurer som bruger mindst strøm ligger i energiklasse C eller D.

  • Antallet af kogefelter: Når du køber et komfur, skal du også forholde dig til, hvor mange kogefelter du har brug for. Typisk kan du vælge komfurer med fire, fem eller seks kogefelter. Så overvej, hvor mange gryder og pander har du gang i, når du laver mad, og vælg efter det.

  • Størrelsen på kogefelterne: Du skal også forholde dig til, hvor store kogefelterne skal være. På nogle induktionskomfurer er det hele pladen, der varmer op. På mange glaskeramiske kogeplader kan du vælge at gøre kogefelterne større eller mindre alt efter behov. På gaskomfurer er der typisk to størrelser på gasblussene.

  • Dimensioner: Du skal selvfølgelig også se på, hvilke dimensioner komfuret har. Hvis du skal have komfuret til at passe ind i et eksisterende køkken, er det særligt vigtigt, at du får målt op, så du er sikker på, at komfuret passer ind. De fleste komfurer er 58-59 cm i bredden, så de passer ind i et standard 60’er modul i køkkenet.

  • Størrelse på ovnen: Selvom to komfurer har samme fysiske størrelse, kan ovnene godt have forskellige størrelser. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at også ovnen passer til dit behov. Tilbereder du ofte større portioner mad i ovnen, eller har du en stor familie, har du selvfølgelig også brug for en stor ovn. Det giver derfor ikke mening at købe en større ovn, end du har brug for. Så kommer du bare til at bruge mere strøm på at tilberede din mad, end det egentlig er påkrævet.

  • Rensning af ovnen: I dag har du mulighed for at vælge ovne med forskellige former for renseprogrammer. De mest almindelige er pyrolyse og katalyse. Ved pyrolyse forkuller fedtstænk og madrester, når ovnen bliver varmet op til 500 grader. Derefter er det lige til at tørre op med en klud. Ved katalyse bliver fedtstænkene delvist opsuget af toppen, siderne og bagvæggen i ovnen. Næste gang ovnen bliver varmet op til 200 grader eller derover, forkuller de delvist, og du kan derefter rengøre ovnen med en fugtig klud.

  • Særlige funktioner: I dag kan du få komfurer med en række specialfunktioner. Det kan for eksempel være ovne med indbygget stegetermometer eller timerfunktion på kogepladerne.

Alternativer til komfurer

Inden du køber et komfur, er det en god ide, at du overvejer hvilke alternativer, der findes. De vigtigste alternativer til et komfur er:

  • Kogeplader og indbygningsovn: I stedet for at have kogeplader og ovn samlet i et komfur, kan du vælge at have kogepladerne indbygget i bordpladen og ovnen bygget ind i et højskab. Det giver dig en bedre mulighed for at placere ovnen i en bedre arbejdshøjde, og slippe for tunge løft. Samt nem adgang til gryder og pander i skuffer lige under kogepladen. Du kan både få kogeplader med gas, keramiske og induktion.

  • Kombiovn: I stedet for en indbygningsovn, kan du vælge en kombiovn. Den kan også bygges ind i køkkenet, men har udover almindelige ovnfunktioner også enten en dampfunktion eller en mikroovnsfunktion.

  • Miniovn: Nogle miniovne har kogeplader oven på ovnrummet. Dermed kan du faktisk både få kogeplader og en ovn i en meget lille installation. Det er perfekt, hvis du har et lille køkken.

Find nemt det bedste komfur gennem Hvidevarebanditten.dk

Her hos Hvidevarebanditten.dk forhandler vi ikke komfurer. I stedet har vi fundet frem til de mest populære komfurer på markedet netop nu, så du kan få overblik over de bedste modeller.

Til hver model kan du læse flere informationer, ligesom du kan se en oversigt over de danske webshops med høj score på TrustPilot, som har dem på lager.

Det gør det let at finde det billigste sted at købe dit nye komfur, uden at du får en dårlig kundeoplevelse.